Tuesday, October 23, 2018

RETETA FERICIRII

SA NE GANDIM CUM AR FI SA TRAIM IN CASUTE MICI-RUSTICE PRECUM SE TRAIA ODINIOARA IN SATELE NOASTRE ROMANESTI SI NU  CA ACUM LA BLOC. 

 
Eu mi-as dori o astfel de viata departe de haosul orasenesc, iar daca mai sunt si altii care gandesc ca mine sunt rugati sa ma contacteze de urgenta ca sa ne apucam impreuna si cat mai repede de treaba.

Daca ar fi sa dau o definitie pentru FERICIRE eu unul as spune ca fericirea inseamna in primul rand sa ai o sanatate perfecta, apoi sa faci parte dintr-o mare comunitate sociala rurala unita si prospera formata din cateva zeci sau chiar sute de casute noi dar construite dupa tipicul celor batranesti, rustice-traditionale, comunitate in mijlocul careia sa te simti implinit, respectat, in siguranta, ajutat si ocrotit, sa poti sa muncesti ca sa asiguri toate cele necesare traiului familiei tale, sa ai multa liniste departe de zgomotul oraselor, sa te bucuri ca respiri un aer curat-nepoluat, ca bei o apa curata-sanatoasa, ca mananci alimente bio-eco, fara ingrasaminte chimice precum azotatii, fara pesticide si otrava pentru rozatoare, fara E-uri si conservanti, fara zahar, etc, sa ai o viata linistita fara scandaluri si certuri cu vecinii, sa te bucuri ca traiesti intr-o casuta gen rustic ca acum 100 de ani fara prea multe griji de genul plata facturilor, repararea instalatiilor si aparatelor care se strica, etc, o casuta situata intr-o zona submontana frumoasa astfel incat peisajul montan cu crestele sale verzi sau inzapezite sa-ti incante privirile cand deschizi gemurile dimineata, o zona curata, depresionara cu clima blanda si teren fertil, cu oameni gospodari, cinstiti si buni, care sa traiasca cu totii impreuna ca fratii si sa fie saritori sa-si ajute vecinii, iar alimentele bio-sanatoase sa fie obtinute din recolta proprie.

Casutele sa fie bine izolate termic si sa aiba atat apa rece si calda curenta la bucatarie si baie din reteaua de alimentare cu apa sateasca, cat si incalzire centrala din reteaua de termoficare comuna. Curentul electric si caldura sa fie obtinute din surse nepoluante-regenerabile de energie.
 

Comunitatea sa fie formata atat din pensionari cat si din tineri care nu mai doresc sa locuiasca in orasele poluate si zgomotoase unde aerul, apa si alimentele sunt nocive, pline de chimicale, motiv pentru care produc boli grave pana la cancer, orase in care oamenii sunt dezbinati, nervosi-neuroastenici sau depresivi, iar ca atare au devenit invidiosi, egoisti, lacomi si rai.

Comunitatea sa detina gradini cu legume si zarzavaturi, solarii, livezi de pomi fructiferi, pruni, meri, nuci, arbusti de goji, catina, macese, zmeura, vie producatoare care nu se stropeste, iaz de peste, stupi de albine, ferma de pasari, iepuri, nutrii, capre, oi, vaci, cai, sa se presteze o activitate de agro-turism, astfel incat sa munceasca toata lumea fiecare dupa puterile sale si sa se implice in activitatile curente ale comunitatii, produsele sa se imparta dupa contributie, insa fiecare om sa aiba mereu ce sa puna pe masa si ajutor din partea comunitatii la nevoie, iar cine nu poate sa muncesca din motive de boala sa fie ajutat de comunitate daca nu are venituri si daca are pensie sa plateasca la preturi mici-rezonabile produsele necesare traiului si oferite de comunitate.

Am omis sa mentionez ferma de porci deoarece se stie ca nu este indicat sa fie consumata carnea de porc pe motive de sanatate, insa daca membrii comunitatii vor dori sa aiba carne de porc si specialitati se vor face si acestea, iar surplusul se va vinde ca specialitati traditionale romanesti la orase.
 

Sa existe o linie de fabricat si imbuteliat doar prin sterilizare, fara zahar si conservanti, la sticle si borcane suc natural de fructe, gem, dulceata, compot de fructe, zacusca, tocanita rustica si bulion, sa se puna la crama butoaie cu vin, in beci varza la murat, sa se faca din prune o tuica curata, etc.
 

Sa se valorifice pe piata din tara produsele agricole proprii finite precum pastrama de carnea de pasare, peste afumat, pastrama de oaie, miere, propolis, cascaval, branza, cas, urda, vin, tuica, etc.

Sa existe cuptoare de paine taraneasca si pentru alte produse de panificatie. 


Sa existe un local tip pensiune la care pe baza de abonament si precomanda sa se poata servi zilnic dupa preferinta micul dejun, masa de pranz si cina.

Sa existe patiserie si cofetarie, etc.

In acea comunitate sa se desfasoare si activitati mestesugaresti precum de prelucrare a lemnului si de tamplarie, executia de casute si mobila din lemn, usi, ferestre si obloane, de mobilier de gradina obtinut prin impletirea de rachita,
si activitati de artizanat, astfel sa existe ateliere de tesut covoare, carpete si jaluzele, de tricotat caciuli, fulare, manusi si ciorapi grosi din lana, de confectionat cojoace, de facut oale din lut si vase de arama, etc, sa existe si ateliere de confectii metalice si de mase plastice, sa se execute echipamente energetice nepoluante care sa utilizeze surse regenerabile de energie etc, produse care prin vanzarea lor sa aduca profituri suplimentare substantiale.

Tinerii si nu numai, toti cei care au propuneri de proiecte sa fie ajutati de comunitate ca sa-si implineasca aspiratiile.
 

Sa existe o clinica Holistica care prin psihoterapie facuta prin ras si buna dispozitie, prin obtinerea unui echilibru interior si a armoniei prin muzica si dans aerobic in aer liber pentru integrarea in natura, prin terapii naturiste, presopunctura, exercitii fizice si masaje, prin intarirea credintei si dezvoltarea personalitatii pentru evolutie spirituala si desavarsire sufleteasca, sa se ocupe de sanatatea oamenilor pentru ca acestia sa aiba o viata lunga si sa fie mereu plini de energie si vitalitate, adica in plenitudinea fortelor si capacitatilor lor fizice si psihice.
 

In sat sa existe si o bisericuta din lemn unde sa mearga toti satenii duminica la Sfanta Liturghie si in zilele de sarbatoare.

Pe langa munca sa existe si posibilitati de relaxare si recreere precum de plaje si scaldat la rau, excursii, cat si o bogata activitate sociala, sambata si duminica toata lumea de la 12 ani in sus sa iasa la hora din mijlocul satului, unde sa se joace dupa muzica noastra traditionala romanesca, sa se asiste la piese de teatru, recitaluri muzicale, plimbari calare pe cai, jocuri de fotbal, tenis, ping pong, popice, sah, table, remi, carti, glume si bancuri la un pahar cu palinca ori vin langa gratarele cu mici, carnati si friptura, etc. 


Apoi cine vrea sa stea tot anul in sat, adica si iarna, sa aiba conditii pentru incalzire si trai decent, iar cine nu vrea sa stea iarna, se poate retrage in perioada racoroasa ca sa stea la bloc in orasul sau.
 

Toata lumea sa fie activa pana la adanci batraneti si bucurasa ca traieste intr-o asemenea comunitate sociala frateasca.
 

Dupa deces cei care nu au familie sa fie inhumati de comunitate si sa li se faca toate pomenirile conform traditiilor nostre crestin-ortodoxe si sa fie inscrisi in cartea comunitatii pe un panou situat in centrul satului ca sa nu fie dati uitarii.

Toti membrii comunitatii sa fie buni, cinstiti, corecti si plini de iubire si in plus sa faca mereu fapte bune de milostenie ca sa fie fericiti si sa aiba pace si liniste atat in viata asta pamanteasca cat si in cea vesnica
de apoi.

Pace, liniste si IUBIRE, tuturor!



 

Webmaster: Justinian Ion Cioroianu


No comments:

Post a Comment