Wednesday, December 21, 2022

FERICIREA, Justinian Cioroianu

Multi spun ca banii aduc fericirea, iar altii ii corecteaza, spunand ca nu banii ci numarul lor, insa cu totii se inseala pentru ca nu banii sau numarul lor fac un om fericit si nici averea oricat ar fi ea de mare nu aduce fericirea.
Banul nu trebuie perceput ca si un scop in viata ci doar ca un mijloc de existenta! Sunt foarte multe situatii in care oameni foarte bogati sunt bolnavi si isi numara zilele pana cand vor pleca la cele vesnice, ori nu se inteleg cu sotia/sotul sau restul familiei, sau sunt singuri si nefericiti deoarece nu au un suport afectiv, ori au o persoana draga lor care sufera de o boala incurabila si se chinuieste, sau nu au copii si isi doresc foarte mult sa aiba ca sa le umple casa si sufletul lor de bucurie, in timp ce altii sunt saraci, muncesc pe unde apuca pe bani putini, mananca mamaliga cu ceapa, dar au casa plina de copii, se inteleg cu totii foarte bine si sunt fericiti.
Asa ca fericirea este o stare mult mai complexa si nu este data de bogatie.

Mi-am propus ca sa abordez acum o tema foarte delicata, deoarece pentru foarte multe persoane fericirea este ca o fata morgana care nu poate fi atinsa niciodata. Ea este o stare interioara de bine resimtita cu sufletul si mintea, o stare de pace, liniste, multumire sufleteasca, de beatitudine, entuziasm, inflacarare, exaltare si este conditionata de factori interni si externi care dau un tonus energetic, fizic si psihic ridicat, o vibratie energetica ridicata si o aura roz, un sentiment ca plutesti, ca zbori, ca te inalti, ca poti sa rezolvi orice situatie si orice problema, da un dinamism si o siguranta de sine, o motivatie si o credinta ca reusesti in tot ceea ce intreprinzi.

Factorii interni sunt cei legati de sanatatea perfecta a corpului, a mintii si sufletului, care da acea stare de wellness, de echilibrul sufletesc, de stare de bunastare, de armonie, de credinta, de un profil optimist si de iubire a tot si a toate cele ce sunt in Cer si pe pamant.
Un om care are afectiuni fizice, psihice sau mintale nu poate sa fie fericit, decat daca nu are discernamant si deformaeza realitatea obiectiva in care se afla si astfel in lumea sa interioara isi creaza o realitate subiectiva falsa data de perceptiile sale eronate si are trairi interioare corespunzatoare unor proiectii interne produse de realitati exterioare deformate.
Astfel ca si o exceptie de la regula un boschetar bolnav mintal care este rupt de realitate si nu realizeaza situatia in care se afla, poate sa stea jos pe bordura, sa manace niste resturi dintr-o cutie de pizza gasita la ghena de gunoi, sa rada si sa fie fericit in lumea sa interioara, pentru ca in definitiv, asa cum am spus mai devreme fericirea este o stare interioara de spirit, dar asta nu inseamna ca este intr-o stare buna omul acela problema lui este ca nu apreciaza corect realitate si nu este constient de ce se intampla cu el si in jurul lui, el traieste in lumea sa interioara si este foarte multumit de situatia sa.
Sunt si oameni care nu o duc bine dar spun ca sunt fericiti, dar ei blufeaza pentru ca in interiorul lor stiu foarte bine ce se intampla, subconstientul, eul interior nu poate fi mintit si toate acesta, nefericirile, refularile, framantarile, fricile, temerile se aduna si se contorizeaza, sunt ca si niste pietricele in pantof care deranjeaza foarte tare.
Este scris si in Biblie: fericiti cei saraci cu Duhul!
Se stie ca mintea sanatoasa corespunde la un corp sanatos, corpul sanatos la un suflet sanatos si sufletul sanatos la o minte sanatoasa, este un cerc vicios aici si ca sa iti mentii starea de sanatate sau sa-ti revitalizezi organismul trebuie inceput cu tonifierea sau vindecarea sufletului, apoi cu exercitii fizice pentru a dobandi sanatatea corpului fizic si a mintii.

Factorii externi sunt constituiti de relatiile interumane: familiale si sociale, de conditiile sociale de munca si de trai, de reusitele in munca si de implinirea aspiratiilor profesionale, a dorintelor si pasiunilor, prin valorificarea potentialului dat de forma fizica si de nivelul de energie, de pregatirea, capacitatea si experienta profesionala, de abilitatile-aptitudinile native si/sau dobandite prin instruire si exercitii-antrenamente, de suportul moral familial si social si de posibilitatile financiare.
Un factor extern determinant este OMUL DE LANGA TINE, care-ti ofera afectiune, iti sustine moralul si te stimuleaza-motiveaza. In relatiile sociale conteza sa existe un comportament civilizat, o comunicare constructiva si placuta, nu distructiva care-ti da o stare de disconfort psihic si-ti lasa un gust amar de la ficat care se resimte la suparare si se revolta.
Conteaza sa nu facem compromisuri, pentru ca acestea conduc ori la pagube materiale, sau la nemultumiri sufletesti si la stari conflictuale interne.
Nu trebuie sa intretinem pe termen lung starile acestea de conflict intern pentru ca supararile si enervarile afecteaza ficatul, sistemul endocrin si sistemul nervos, iar in final scad imunitatea si imbolnavesc organismul.
Supararea, enervarea si accesele de furie predispun organismul la imbolnaviri grave, genereaza afectiuni fizice, psihice si mintale, putand conduce chiar la depresie si in final la deces.
Sanatatea, credinta, sufletul si spiritul, talentul si capacitatea de munca, reprezinta cele mai mari bogatii ale unui om, la care trebuie sa mai adaugam neaparat si familia.
Nu degeaba pe frontispiciul oracolului de la Delphi este scris:
"Omnia mea, mecum porto!"
"Tot ce-i al meu port cu mine!"
Sa nu mentinem nici stari conflictuale externe, caci nu degeaba Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos a spus: -daca cineva iti da o palma pe obrazul stang intoarce-l si pe dreptul; si asta ca sa nu intretii o stare conflictuala, de incordare, scandal, de teama, sau chiar de ura si violenta exacerbata, care poate sa dureze si sa implice cateva generatii, asa cum am vazut in filmul "Fratii corsicani!".
Pentru ca sa ai liniste si pace trebuie sa ai empatie, toleranta, sa ierti, sa uiti raul pe care ti l-a facut cineva, sa respecti si sa iubesti toate cele ce sunt in Cer si pe pamant si ca atare sa te rogi pentru toti chiar si pentru dusmani mai ales pentru ei, ca sa-i imblanzesti.
Se spune:
ale tale din ale tale,
ce dai aia primesti,
semeni vant culegi furtuna,
daca dai bani, primest bani,
daca dai bucurie, primesti bucurie,
daca dai mancare, primesti mancare,
daca dai haine primesti haine,
daca dai vorbe bune si mangaiere sufleteasca, primeti ce ai pus in circulatie.
Prin faptele bune savarsite, prin milostenie si ajutorul acordat celor aflati in nevoie se determina evenimentele din viata noastra!

Unii oameni se bucura si sunt fericiti cand pot sa ajute pe cineva sau sa faca un cadou, iar altii sunt fericiti cand primesc cadouri si aici amintesc in mod special copiii care au inimi bune si suflete nealterate.

Iisus Hristos a spus: -lasati copii sa vina la mine, caci a unora ca acestia este imparatia Lui Dumnezeu!
Prin asta trebuie sa intelegem ca trebuie sa avem suflete curate precum au copiii ca sa ne mentinem nealterata relatia proprie cu Dumnezeu.

Trebuie sa pastram un echilibru atat interior cat si exterior si mai ales intre viata materiala si cea spirituala.
Este bine sa respectam si traditiile noastre crestine referitoare la decedati si sa facem pomenirile pentru cei plecati din lumea noastra materiala si efemera la cele spirituale-vesnice.

Cele doua lumi: materiala- vizibila si spirituala-invizibila se generaza si se sprijina reciproc si ca atare nu poate un om sa fie fericit daca un stramos al sau sufera pe lumea cealalta, si pe cei plecati ii putem ajuta prin faptele bune pe care le facem pentru ei in contul lor sa nu mai sufere in intuneric pentru faptele lor rele pe care le-au savarsit cat au trait in lumea asta pamanteana si sa mearga spre lumina, sa se ridice la Ceruri.

In final spun ca este bine sa punem spiritul deasupra banului si averii, dar nu toti pot sa renunte la cele lumesti, asa ca este recomandat sa pastram un echilibru intre cele materiale si cele spirituale, sa fim cumpatati in tot ce intreprindem si sa ducem o viata fara excese!

Sa nu privim in trecut cu mahnire pentru evenimentele neplacute traite pentru ca aceasta atitudine ne duce la depresie, sa nu privim spre viitor cu frica pentru ca frica deschide portile infernului, ci sa traim in prezent cu curaj, optimism, calm, condescendenta, cu detasare si nu cu patima fata de evenimente, fie ele bune sau mai putin bune, sa primim cu bucurie toate cele care vin la noi pentru ca sa stim ca tot ce primim de la Dumnezeu este pentru ajutorul sau indreptarea noastra, sa traim cu credinta, nadejde si dragoste, ca sa averm o stare perfecta de liniste si echilibru interior si sa fim fericiti!

Cam atat pentru astazi, asa ca ma opresc aici.
Doamne ajuta tuturor! 

 

Webmaster si autor:   Justinian Ion Cioroianu

 

 

 

No comments:

Post a Comment